Mart 29, 2024

Yaşadığımız şu olayların ışığında… kızıma

Yaşadığımız şu olayların ışığında… kızıma

Yaşadığımız şu olayların ışığında kızıma, ve kızımın nezdinde tüm çocuklarımıza, tüm gençlerimize, aslında her birimize____

“Her şey bir ağaç için başladı” diyorlar ya… Hayır, her şey 17 yıl önce başladı. Senin için, bizim için. Aslında çook daha önce başladı, ama sonsuz geçmişin ağırlığı altında seni yormayacağım. Bugün değil en azından. Ancak bir anlamda her şey 17 yıl önce tam da seni kucağıma ilk aldığımda başladı. O gün bir yemin ettim. Sonsuz sevginin sarmaladığı bir anlaşma yaptık yürek bağı üzerinden seninle. Her koşulda, her ne olursa olsun seni koruyacağıma yürek sözü verdim.Anlaşmanın koşullarını yerine getirmek zordur bazan. Bugün dünyayı tanımanın, algılamanın peşinde 17 yaşının heyecanı ile her şeyi bir kenara bırakıp sokaklara koşmak istediğini, her ne olursa olsun, sokaklarda, bir ağaç için, sözlerinin dinlenmesi için, hakkını korumak için, farklılıklarının birlikte saygı ile karşılanması için ve en önemlisi geleceğini şekillendirmek için medeni haklarını kullanmaya uğraşan halkımın arasına karışma arzunu görüyorum. Bugün tam 17. Yıldönümünde, anlaşmamızı yerine getirmenin ne denli zor olduğunu biliyorum. Biliyorum, dışarıdaki bir şey için parmak bile kıpırdatılmaz, ama içerideki bir şey için ölünür. Seni korumak demek, tüm olan bitene, tüm yaşananlara rağmen seni evde hapsetmek değil. Seni korumak demek, vatandaşı olduğun bu ülkede geleceğimizi şekillendirmekte olan, bir bireyi, bir parçası olduğun halka karışıp hakkını aramana izin vermek belki de. Seni korumak demek, seni vandalizmin hüküm sürdüğü, insanın insanı vurduğu bir kavganın merkezine, ateşine yollamak olmadığı gibi, seni oralara gitmekten men etmek de değil. Ama seni korumak demek, yüreğinin elverdiği yerlerde desteğini esirgememeni de sağlamak. Dikkatli, temkinli, yerine göre en ön saflarda savaşarak ama bazan da geri plandan destek vererek, maddi manevi ihtiyaçları karşılayarak mesela, ya da yaşananları dünyaya duyurma görevini üstlenerek, kimi zaman da, kabul edilmesi ne kadar zorsa da, her şeyin zaten evrensel bir plan dahilinde tam da olması gerektiği gibi olduğunun bilincinde huzurla seyredip etrafın yatışmasını bekleyerek, hatta yatıştıracak enerjiyi evrene salarak geçireceksin zor dönemleri. Seni korumak demek, hareketlerini kısıtlamak değil, tam tersine fark etmene aracı olmak demektir. Seni korumak, şiddetin, hınç dolu olmanın ve sertliğin insanı ancak geçici çözümler ve geçici galibiyetlerle kandırıp sarhoş ettiğini, yaşamın ise aslında yüreğinde yatan aslanı sükûnet içinde akıl ve yaratıcılıkla geliştirdikten sonra aksiyon vermek üzerine kurulduğunu anlamana aracı olmaktır. Çünkü ancak o zaman kutsanabilir yaşam.

Tüm bu karışıklıklardan kişisel olduğu kadar toplumsal olarak da en az hasarla ama en çok huzurla çıkılacağı umudunu taşıyorum yüreğimde. Unutma, yaşam adil değil, sadece olaylarla bezenmiş. O olayları iç huzuru ile dönüştürmenin yolu ise yüreğini, iç sesini dinlemekten geçer. İyi ki doğdun bir tanem.

Tüm sevgimle,
Dalia MAYA
04/06/2013
06.22

 

 

Benzer yazılar

Yorum yazılmamış.