Nisan 26, 2024

yol, yaşamı paylaşmaktan geçer

yol, yaşamı paylaşmaktan geçer

Geçmiş zaman, yaşanmış geçmiş, bitmiş. o an ne yaşanmışsa yaşanmış. Elbet her kişi o an bildiğinin en doğrusunu yapmış. Bazan bu en doğru mutluluk getirmiş, bazan (ve belki de sıklıkla) sıkıntı ile çözülmesi gereken dargınlıklar… Sıkıntı, evrenin büyüme potansiyelinin harekete geçmesidir. Sıkıntıdan öğrenir, deneyim yapar, içimizdeki potansiyeli kapasiteye çeviririz. Bugün hala dünkü gibi düşünüyorsak, dünden bu güne hiç bir ilerleme, gelişme kaydetmedik demektir. Öte yandan başta da dediğim gibi, geçmiş zaman geçmiş, yaşanmış, bitmiştir. Yaraları geviş getirir gibi, yine yeniden beynimizde yarattığımız sürece geçmişe takılı kalmışız demektir. Oysa ne biz o geçmişteki biziz. Ne geçmişte bıraktığımız kişi o eski aynı kişi. Nice sular geldi geçti bu köprünün altından. Bunu anladığımızda, olayın üstüne sünger çekmeden, ama geçmişin artık geçerli olmadığını anladığımızda, olay da anlamsızlaşır artık. 

Bence bağışlama önce içsel olarak insanın kendinde yapması gereken bir şey. Önce kendini o geçmiş olaydan bağışlamalı insan, gerçek bağışlamada ötekinden kaynaklanan bir durum olmadığını da görürsün. Kendini bağışlarsın. Bırakırsın olayı uçsun gitsin yaşamından. O olaydır biraz da seni bugünkü sen yapan. Olay bitmiş, sen dönüşmüş, her şey evrimleşmişsindir. Sonrasında içinde gerçek sevgiyle o arkadaşını yine de görmek istiyorsan -kendini temize çıkarma egosu ile değil de sevgiyi deneyimleme aşkı ile o arkadaşınla paylaşımda olmak istiyorsan-, ararsın, geçmişi deşmek üzere değil ama yaşamı paylaşmak için, bazan zor anında bir telefonun, “ne olursa olsun, ben buradayım demen”, bazan sokakta rastladığında bir gülümseme, bir demet çiçek… Hangisi olacağını en iyi sen bilirsin. Ama her koşulda zorlamamak gerek… bağışladıktan sonra bırakmak, bırakmak ki, kuşun uçup yepyeni dallara konmasını sevgiyle izlemek mümkün olsun.
Dedim ya hangisi olacağını en iyi sen bilirsin. Benim tek bildiğim, yol yarayı deşmekten değil, sevgi ve şefkatte yaşamı paylaşmaktan geçer.
Dalia MAYA
17/08/2013
07:58

 

Benzer yazılar

Yorum yazılmamış.