Mart 29, 2024

Bir çılgın kırlangıç

Bir çılgın kırlangıç

Hiç kapalı ve göreceli olarak ufak bir alana giren bir kuşun çılgın hali ile baş başa kaldınız mı acaba? Gördünüz mü nasıl çırpındığını çıkabilmek için o alandan? Nasıl kendini oradan oraya attığını, ve bunu yaparken hem kendine hem de bulunduğu yere zarar verebildiğini?

Bir kuş girdi bu sabah spor salonuna. Bir kırlangıç. Zavallım…

Spor salonun her tarafı cam. Sabit, açılmayan camlar. Zavallı kırlangıç bir o tarafa bir bu tarafa, çıldırmış gibi atıyor kendini bir duvardan öteki duvara. Çıkamıyor. Açtık tüm kapı pencereyi, ama bulamıyor ki neresi açık neresi kapalı. Aslında korkunun tekeline girmese öyle de kolay ki onun için doğru yolu bulup çıkıvermek bu salondan. Havayı koklasa bulacak özgürlüğe çıkışı. Ama biçarem, sıkışmış korkunun sımsıkı ellerinde, hapsolmuş salonda. Salon değil aslında o anda onun hapishanesi, kendi korkusunda hapsolmuş o aslında. Atıyor durmaksızın kendini oradan oraya. Paaaat, çarpıyor bir duvara. Bir tenis toplu misali sektiği gibi o duvardan patt, bir cama.

Derken can havli ile düştü kaldı bir köşede. Biraz su sunduk önce ona, içmedi. Onun korkusu bana da bulaşmış sanki, tutup alamadım onu sıkıştığı köşeden. Oysa büyük bir kuş da değil ki, kırlangıç.. Alamadım yine de elime. Fark ederken, bir kere daha, ne kadar da uzak düşmüş olduğumu şehrin göbeğinde yaşarken doğadan, çağırdım yakınlardaki bir komşumu, uzattı elini kavradı yavrucağızı eline. Minicik bir şey kayboldu avucunun içinde. Çıkardık bahçeye, salıverdik. Kırık mı kanadı, değil mi, göreceğiz.

Öyle de bir rüzgar var İstanbul’da, beni bile uçuracak.Tınmadı bizim ufaklık, yalpaladı önce bir, sanki bir kanat görevde, diğeri rüzgara kurban. Buldu derken kendini, silkindi korkusundan, uçtu gitti yoluna.

Gördük bir kere daha, korkunun nasıl çıldırtabildiğini bir canlıyı. Kurban olmasa insan, olmasa kendi korkularının esiri, yaratmasa bu esarette kendi cehennemini, fark edecek aslında cennete yaşadığını.

Dalia MAYA
24/05/2014
12:40

 

 

Benzer yazılar

Yorum yazılmamış.